1. Možete spavati duže. – NETOČNO

Mislim, možete, ako nemate tri mačke navikle na vaše i svoje buđenje u zoru, koje su odmah nakon otvaranja zelenih očiju i obavezne jutarnje mačko-joge, gladne, žedne i hiperaktivne, č. raspoložene za novo izdanje mačjih olimpijskih igara. Radno vrijeme od 6:30? Može! Spremna. P.S. Zna li netko kako objasniti mačkama da je vikend?

2. Imate manje posla. – NETOČNO

Sve ono što se moglo dogovoriti na jednom polusatnom ugodnom sastanku uz kavu, sada zahtijeva i do nekoliko mailova u oba smjera i puuuno više vremena. Čekanje na očitovanje svih uključenih oduži se na nekoliko dana, pogotovo ako radite s velikim brendovima. Dok svi uključeni u odluku odgovore, dok se to proslijedi, dok…. Ode vrijeme! Mailovi dolaze doslovno u svako doba dana (i noći) jer – radno vrijeme? Pa nema toga, doma smo, zar ne?

3. Imate više vremena. – TOČNO

Definitivno. Onih 2-3 sata dnevno koje biste inače potrošili na boravak u jedinstvenom zagrebačkom prometu, sada se svelo na 2-3 sekunde otvaranja laptopa na početku i zatvaranja na kraju radnog dana. E sad, pametno potrošiti slobodno vrijeme, osobito ako ste spletom okolnosti osuđeni na izolaciju od face to face kontakata, izazov je neslućenih razmjera. Kako se odlučiti i izabrati kad je dijapazon aktivnosti toliko širok: od čitanja, sjedenja na terasi, ribanja kuće, peglanja, vježbanja klavira, komunikacije s raznim ljudima do bezbrojnog čekiranja vijesti (jer, novinarska struka teško se briše iz navike). Nakon nekoliko dana, priznajem, odvikoh se od jedne aktivnosti: nepotrebnog i besmislenog komuniciranja. Vrlo lako sam odlučila ostaviti ‘Seen’ kao jedini oblik odgovora na sve poruke tipa ‘Žlica šećera dnevno uništava koronu’ (op.a. samo je morate uhvatiti, zatvoriti u kavez i natjerati da pojede šećer. Sretno!).

4. Štedite. – NETOČNO

OK, potroši se manje na benzin, šminku, kave vani i slično, ali pohodi na frižider i ormar sa slatkišima brzo to stave u ravnotežu. Pogotovo, jel’, korona – zalihe – puna kuća svega – puno vremena za kulinarske eksperimente. Zahvaljujem dobrim genima na sklonosti nedebljanju, ali s financijskog aspekta boravak u kući 24 sata dnevno 7 dana u tjednu uistinu je velik trošak. Ali kad je sve taaaaako fiiiiinooooo….

5. Na muci se poznaju junaci. – TOČNO

I za kraj (teškog srca i punog želuca) iz frižidera opet na posao… Onaj sterilni način pisanja većine službenih mailova zamijenile su zadnjih tjedana znatno drugačije poruke… ‘Nadam se prije svega da ste dobro’, ‘Vjerujem da ste u sigurnosti svog doma, kao i mi’, ‘Ostanite zdravi’, ‘Pazite na sebe i svoje ukućane i kolege’, ‘Nadam se da ste Vi i Vaša obitelj dobro’… Priznat ćete, prilično neuobičajena komunikacija s ljudima koje jedva poznajete. No nove okolnosti traže nove ljude. I dok je jednima i dalje umjetnost uopće odgovoriti na mail, drugi ovakvim malim izrazima brige pokazuju svu širinu i veličinu svoje osobnosti. A takvi vrijede u svim okolnostima… Želim vam što više baš takvih u privatnom i poslovnom okruženju. I – ostanite zdravi!

Dijana.