1. Promijeniš li posao nakon 20 i kusur godina u medijima i završiš u Dhar mediji, budi spreman na prilagodbu ozbiljnijeg karaktera. Čudne se stvari ovdje događaju.

2. Naviku žvakanja sendviča za kompom dok desnom rukom odgovaraš na mailove Ili tipkaš po excelu izgubit ćeš odmah jer će te već netko odvuć’ u kuhinju gdje se – sjedi za stolom i jede. Sa šefovima. Čudna neka firma, ozbiljno ti kažem.

3. Zaglavit ćeš u gužvi u gradu i nervirati se jer kasniš? Nećeš. Možda i hoćeš. Dok ne shvatiš da nitko ne čeka sa štopericom iza vrata i ne gleda te k’o pit bull jer dolaziš u pola devet. Napravi svoj posao, brate (il’ sestro), i mirna Bosna.

4. Radiš li kao vanjski suradnik i potrefiš promijenit’ posao taman pred ljeto, budi spreman da će te potjerat’ na plaćeni godišnji. Dignut će i glas ako se baš ne daš uvjeriti. Jer, citiram, svatko treba godišnji i svatko se treba odmoriti. Ne inzistiraj previše da si došao zadnji i da si vanjski i da možeš raditi cijelo ljeto, jer možda netko poviče da je vrijeme za kavu, popiješ je, malo je čudnog okusa, i probudiš se nekoliko sati kasnije na palubi Petra Hektorovića negdje usred Hvarskog kanala.

5. Kad ti padne na pamet da na godišnji na more poneseš službeni laptop, jer ti je to na temelju dugogodišnjeg radnog iskustva već ugravirano u kromosome, promisli dvaput, molim te, jer riskiraš naglu promjenu raspoloženja nadređene osobe, povišene tonove i ozbiljne prijetnje poput: ‘Nitko u Dhar Mediji ne radi na godišnjem pa nećeš ni ti!’ Ostaneš li uporan, možda dotična nadređena osoba poduzme drastične korake i sjedne na laptop. Budi oprezan.

6. Onih dana u mjesecu kad treba isplatit’ plaće pripremi se na nervozu u vodećim redovima, jer uvijek se nađe tu kakav student koji nije donio ugovor ili neki vanjski suradnik koji nije napisao fakturu. Čak i ako ti umjesto Dormeo lebdećih pahuljica madrac pune euri, donesi taj ugovor ili fakturu na vrijeme i primi pare, šta’š sad… U protivnom će te napadat’ jer eto već je sedmi a još ti nisu pustili plaću. Za mjesec koji je upravo završio.

7. Ako ti se dogodi, a dogodit će se, da se nadobudno pohvališ dogovorenom suradnjom s novim klijentom, a onda se isti predomisli minutu do 12 i ostaneš kratkih rukava, jadan i tužan, pripremi se da ćeš tugovati čitavih nekoliko minuta dok se ne požališ prvom do sebe, s kojim ćeš se za koji tren smijati i potpuno zaboraviti na nesretnu epizodu.

8. Jedan od uredskih cimera bit će ti printer-skener-kopirka-ivjerojatnodostavljačhrane u jednom stroju s upravljačkom pločom dostojnom svemirskog broda. Suočiš li se nekad s njim u prvim pokušajima skeniranja nekog dokumenta, očekuj da će svi čiji su stolovi blizu poskakati iste sekunde i ostaviti svoj posao da bi ti pomogli u tvojim prvim svemirskim iskustvima. So, may the force be with you! 🙂

Dijana.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
en_USEnglish