Prvi put u modernoj povijesti cijeli svijet je stao, a kako se unatoč tome sve ipak nastavlja, nastojimo se prilagoditi najbolje što možemo. Za nas koji imamo mogućnost preseliti urede u svoje kuće to je značilo brzu digitalizaciju poslovnih procesa i privikavanje na socijalno distanciranje.

Najbolje prakse, iskustva i savjete onih iskusnijih lako ćete pronaći, stoga ću se osvrnuti na svoje dosadašnje iskustvo rada od doma i izvući nekoliko praktičnih sličica kojima želim ilustrirati što da ne činite kako bi vam rad od doma prošao što lakše. Neke greške sam napravila ja, da ih ne morate napraviti vi – nema na čemu.

Nekoliko praktičnih anti-savjeta i uputa:

1. Za početak, neka vam uredski kompjuter kojeg ste ponijeli doma ne eksplodira kada ga ukopčavate, zajedno s produžnim kablom i svime što je bilo ukopčano u njega, uključujući i, na moje veliko iznenađenje, nekoliko utičnica u stanu.

2. Neka vam, nakon toga, ne pukne optički kabal kojem dugujete internet, a time i svoju jedinu vezu s vanjskim svijetom u ovim okolnostima.

Photo by Thanuj Mathew on Unsplash

Primjer toga kako vaš kućni ured ne bi trebao izgledati

3. Svakako pokušajte, ako je ikako moguće, izbjeći i da se dogodi potres u vašem gradu, kao i druge prirodne katastrofe.

4. Za slučaj da se potres ipak dogodi, obavezno ne ostavljajte poluprazne čaše s vodom pored poslovnog laptopa preko noći. Ako ih ipak ostavljate, pobrinite se da imate više sreće nego pameti.

5. Iako je internet jedina veza s ostatkom svijeta koju imate, ipak nemojte po stoti put taj dan kliknuti na breaking news ili pročitati pedeseti status update svih fejsbuk zazivača apokalipse i kolapsa ljudske civilizacije. Nije nužno niti znati da neki tamo Đuro iz Donjih Perkovaca misli da soda bikarbona ubija viruse, ili kako pak 5G mreža ubija ljude. Loše je za vaš unutarnji zen (a time i za vašu produktivnost).

6. Svakako bi se bilo korisno prisjetiti da u uredu inače nemate krevet, pa ako vam je, kao i meni, trenutno ured u spavaćoj sobi, pokušajte se praviti da krevet ne postoji dok ste na radnom mjestu. Slično je i s TV uređajem, hladnjakom i drugim sličnim odvlačiteljima pozornosti.

Na kraju dana, možda se najvažnije prisjetiti da smo, time što radimo unutar vlastita četiri zida, zapravo privilegirani, bez obzira na sve ostale izazove s kojima se suočavamo. Brojni koji nemaju tu privilegiju i dalje svakodnevno odlaze na svoja radna mjesta, ugrožavajući svoje zdravlje, da bismo mi ostali nastavili koliko-toliko normalno živjeti.

Plus, ni to što već treći tjedan radimo iz trenirki i udobnih majica nije toliko loše.

:)

Stella.