Dok razmišljam kako ću započeti ovaj blog, jedna osnovna misao mi lebdi iznad glave:

Ovo će netko čitati. Ovo mora biti zanimljivo, do kraja.

S tom mišlju započinje (ili bi barem trebao) svaki radni dan jednog community managera. Biti kreativan iz dana u dan, iz posta u post jedno te istog branda nije jednostavno. Kreativnost je karakteristika ili naučena vještina kojom svim volimo ukrasiti svoj CV. Zašto ne? Kreativan je uvijek dobro biti, u svakom poslu se sve više zahtijeva, bio netko bankar, ekonomist, kuhar, programer, dizajner ili community manager. Čini mi se da se taj epitet pomalo olako shvaća i da mu se ne pridaje dovoljno na težini i važnosti u svakodnevnom poslu. Naravno, ako ti je posao da svaki dan moraš osmišljavati nove dizajne ili tekstove – plaćen si da budeš kreativan, milom ili silom. Svi koji se time bave znaju da ideja ne dolazi na 3,2,1 – sad, već je potrebno  određeno iskustvo, konstantno istraživanje i surfanje svega i svačega nebi li doskočio nedostatku koji možda ima konkurencija ili objavio video koji će postati viralan. U isto vrijeme radiš to isto za drugi brand dijametralno suprotne tematike od prethodnog, šaltaš se između 4 društvene mreže i obavljaš rutinske poslove, a s obzirom da sjediš u uredu sa kolegicama koje su uvijek spremne na zezanciju, nađeš vremena i za svakave šale i doskočice. Monty Python (Talija), Manurla i ja smo u sobi. Nadimak mi je još uvijek Ždero (volim puno jest), a mogao bi komotno postati i Multitasker guru master. J

U gužvi između likeova, shareova, followa i viewova, krajnjem korisniku stvara se šuma informacija u kojoj se vrlo često izgubi ako ne pronađe ono što baš njemu odgovara. Kako dospijeti među odabrane, zamijećene, u memorirani bookmark, u VIP status korisnikovog walla? Tako što ćete se staviti u njegove cipele i razmisliti što bi vama privuklo pažnju i navelo vas da kliknete na post ili ga prokomentirate.

Vedrana2Bitan je sadržaj. Dobrim poznavanjem vaše ciljne skupine, kvalitetnom komunikacijskom strategijom uz neprestano istraživanje trendova, vaše objave će biti zamijećene.

Može slika biti predivna, savršeno dizajnerski oblikovana, mogu pisati sve potrebne činjenice koje govore o nekome ili nečemu, no ako ste fulali vašu ciljnu skupinu i ako se ne obraćate svojim korisnicima onako kako bi oni to voljeli čuti i vidjeti te što bi njih zanimalo, nećete dobiti rezultat kakav želite. U želji za što većom zaradom, Facebook sve više smanjuje organski reach pokušavajući pridobiti više plaćenih oglasa i promote postova da biste bili vidljiviji na news feedu svojih fanova. Još jedan rješivi problem, ne nužno plaćajući svaku vašu objavu, već se više orijenitrati na sadržaj koji objavljujete. Kvaliteta ispred kvantitete. Jeste li čuli za Google+? O njemu nešto detaljnije u sljedećem nastavku…

Ako ste kreativni, a znam da jeste ako se bavite ovim poslom, ideja ne nedostaje, samo ih treba u pravom trenutku iskoristiti na pravi način.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
en_USEnglish