Različita su iskustva svakog pojedinca, a tako i subjektivni dojmovi kada govorimo o ovoj temi. U razgovoru s prijateljima došla sam do zanimljivih zaključaka.

I muškarci i žene na mjestu šefa radije će vidjeti muškarca.

Iako je potpuno jasno da ni žene ni muškarci nemaju spolom uvjetovane nedostatke (ili prednosti) koji se mogu povezati s rukovođenjem, presudni su sociološki čimbenici. Muškarci se doživljavaju samosvjesnim pojedincima čija je ambicija prirodno i poželjno stanje. Smatraju se i emotivno stabilnijima. Žena koja nastoji steći ugled na poslu ili u društvu često se susreće sa stereotipima i svakako se mora više dokazivati nego muškarac. Od žene se očekuju jednako znanje i sposobnosti, istovremeno snaga, ali i velika emocionalna samokontrola.

Neka su istraživanja pokazala da žene koče razvoj svojih zaposlenica kako ne bi postala konkurencija, te da su zaposlenice koje imaju ženske šefice sklonije depresiji, nesanicama i glavoboljama, tipičnim simptomima kontinuiranog stresa. Često se žene šefice doživljava krajnje ambicioznim osobama, spremim na sve zbog uspjeha.  No, ipak nije sve tako crno.

Imamo priliku raditi sa šeficom nove generacije.

Mlada simpatična žena iz susjedstva koja vodi uspješan posao i savršeno parira muškim kolegama u struci. Nije joj potrebno nikakvo dokazivanje svoje superiornosti jer ona sama poznaje svoju vrijednost. Dovoljno je čvrsta kada su u pitanju bitne poslovne odluke, a istovremeno osjetljiva na sve zaposlene i njihove probleme. Ona je tu jednako za rješavanje poslovnih i privatnih pitanja. Ponekad mi proleti glavom pitanje kako sve stiže. Plesati između strogo poslovnog i privatnog svijeta nije lagano. Podržava interese i uspjeh svakog od zaposlenih bio on muško ili žensko, ona cijeni rast i napredak.

A zadovoljni ljudi s takvim šefom zajedno grade ugodnu klimu sigurnosti.

I taj osjećaj, kao da si doma, nekad doista briše granice poslovnog. Nekako mi se sve to ne uklapa u stereotipe o zločestim šeficama karijeristicama koje ako nekog vole, vole muške kolege. Jer evo, ovo je šefica koja piše pjesme, a čita vaša raspoloženja onda kad to želite i ne želite. Svakako, ne možete izbjeći kopanje po problemima ukoliko su uočeni. Problemi su tu da ih riješimo, a šefica je tu da pomogne, štogod da bilo. Uz nju maske padaju jer su naprosto nepotrebne i smiješne. Dakle, ne radi se o muškom i ženskom načelu vođenja firme, nego o osobi koja stoji iza svega i osobnosti koju unosi u kompaniju i ljude s kojima gradi uspjeh. Ona zna da je uspjeh zajednički i da se ciljevi ne mogu ostvariti bez zadovoljnih pojedinaca u kolektivu. Upravo to je ključ uspjeha.

Bez obzira na spol, bitan je prije svega međuljudski odnos, a sve počinje od glave.

– Vesna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
en_USEnglish