Kad ste kao mi, često srednja karika između krajnjeg proizvoda i kupca, morate dobro isfiltrirati dobavljače.

Imali smo mi tih „situacija“ u lancu, kad sam recimo ja koja sam zadužena za nabavu proizvoda koje naša tvrtka nema, a klijent treba, poželjela za doručak pojest kašu Normabela ili sličnih tableta s umirujućim djelovanjem. Evo jedan odličan primjer zašto je važno imati kvalitetnog i provjerenog dobavljača.
Trebali smo jednom (ne tako) davno za potrebe klijenta nabaviti reklamne materijale. Uz sav trud da ih pronađem na hrvatskom i slovenskom tržištu (blizu je l’) u toj količini, nisam uspjela pa smo bacili pogled i na one udaljene krajeve svijeta koji su ih nudili. I tako smo imali sreće naći tvrtku koja je mogla posao odraditi u roku te da odgovara našim zahtjevima. Tada sam upoznala – Lilly. Lilly je kasnije postala sinonim za… ček’ neću vam još reći.

Lilly

Lilly je bila osoba za koju se uspostavillo da ima parcijalan vid. Ozbiljno. Na pet pitanja koje sam uredno slala u svakom mailu, Lilly je odgovorila na jedno. Dobro, jedno i pol. Proizvod je naručen, proizvodnju je trebalo pratiti i mi smo morale redovito komunicirati. Osim što je imala parcijalan vid pri čitanju, imala je i parcijalan – engleski. Što ne bi bio apsolutno nikakav problem da smo pričale na grčkom ili španjolskom, ali k vragu, kad se sporazumijevate na engleskom jeziku, da, maaalčice je to bed. U mom prvom upitu lijepo sam pitala za cijenu izrade te cijenu dostave, jer sam izričito naglasila da se nalazimo u Zagrebu, u Hrvatskoj, u Europi, koja je na drugom kontinentu u odnosu na njihovu tvrtku. Lillyin parcijalan vid i tad je odigrao krucijalnu ulogu jer nam, shvatili smo dan prije nego što su paketi trebali biti ukrcani na avion, cijenu dostave nije uračunala u ponudu. Supač. Tako je naša tvrtka tu iskrcala ekstra novac koji nije bio uračunat u budžet za cjelokupan event za koji smo trebali promo materijal.

Sljedeće što sam shvatila je da Lilly ima još toga parcijalnog. Na primjer, nije joj najbolje išlo ni množenje na kalkulatoru kao ni logičko razmišljanje. Iznos koji smo platili za avionsku dostavu trebalo je računati prema kilaži paketa. Izračun koji mi je dostavila činilo mi se da nema veze sa zdravom pameću pa sam je i tada mailom pitala nekoliko puta za pojašnjenje. Odgovor, naravno, nisam dobila jer – pogađate – žena nije uspjela vidjeti mojih 5, 6 mailova s onim svojim problematičnim vidom. Na kraju smo povrat novca dogovorili direktno s prijevoznikom, s obzirom da nam je Lilly obračunala samo 70-tak posto veći iznos od odgovarajućeg. Kad su, nakon svega, materijali konačno došli u naše ruke, imala sam veliku želju napit se otopljene plastike od koje su bili napravljeni, od delirične sreće što je taj zadatak sretno završio. Neko vrijeme nakon toga, ako je netko u našoj agenciji bilo što fulao, postojala je uzrečica: „A jesi Lilly…“

Zbog lošeg dobavljača, klijenta možete izgubiti. Praćenje rada dobavljača treba biti konstantna zadaća za nas koji smo posrednici u uslugama. Dobavljače treba birati – one dobre čuvati, one nezadovoljavajuće bolje je otpisati.

Možda ćete s takvima odraditi neki trenutni zahtjev klijenta i kratkoročno, sada, zaraditi, ali dugoročno… razočarani klijent može otpisati vas, a to ne želite je l’ tako?

– Talija.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
en_USEnglish