Ima tih dana u uredu kad čovjek poželi da se nikad nije ni rodio. A ne samo da se JE rodio, već mora i raditi u svom tom stresu koji ga taj dan lijepo okružuje. Zadaci samo pristižu, pršte telefonski pozivi i uz sve to još je i nešto pošlo po krivu što se hitno treba riješiti. I što tad (a ne možeš se otić fino napit i pravit se da ovo nije tvoj život)?

 

1. PRAVILO PRIORITETA

Odredi prioritete. Ne može sve biti odrađeno istovremeno i moraš nekim redom. Hitne stvari neka budu na vrhu liste, one koje mogu čekati ili moraju čekati stavi na listu za kasnije (nekad fale informacije zbog kojih zadatak ne možeš završiti dok informacije ne dobiješ).

 

2. UKLONI DISTRAKCIJE

Sve što nema veze s trenutnim zadacima, a da nije tvoj direktor, ignoriraj. Sitnice znaju uzeti puno vremena zaredaju li se. I direktor isto zna uzet puno vremena, ali uvijek možeš zamišljati da je kraj tebe Mark Wahlberg golog torza dok ti priča. Nije da to ja činim direktore. Nikad.

 

3. NAPRAVI RED NA STOLU

Meni osobno pomaže kad na stolu vlada red. Zadaci napisani na listu papira ili u bilježnici su kraj mene, sve ostalo mičem. Kolege sam si isto makla, sad sjede u drugoj sobi jadnici. Za sve dokumente nađite mjesta za držanje – ladice, fascikle, kutije, registratore i slično. Red na stolu radi red u glavi, kaos na radnom stolu, kaos u glavi.

4. DIŠI, ODMAKNI SE

Kad vidiš da ti je glava puna i da se teško koncentriraš, ustani od stola i idi – popit vode, rastegnut noge, gledat kroz prozor, udahnut zraka, nacrtat si brkove crnim markerom – bilo što da napraviš kratak odmak i isprazniš misli. Pomaže.

 

5. DOBRO SE ISPLAČI

Doma. Dobro se isplači doma.

 

6. DAJ OTKAZ I ODSELI NA KAJMANSKO OTOČJE

Bar si možete o tome razmisliti. Direktore, ja o tome ne razmišljam… osim ako vi o tome ne razmišljate. Direktore?

Talija.